In acest material vei primi informatii referitor la alegerea mesterului pentru gratarul sau cuptorul exterior, soba din gradina, ca sa nu dai banii de doua ori si instalatia de gatit sa iasa cum l-ai visat. Iti aratam ce intrebari trebuie sa pui mesterilor ca sa determini nivelul de experienta si de pregatire. Si unde vei gasi ajutor daca nu gasesti un specialist in localitatea ta, dar doresti o executie profesionala si atentie la detalii.
Daca respecti indicatiile din acest material:
- dai banii o singura data pentru constructia gratarului/cuptorului
- cuptorul/gratarul functioneaza eficient, gateste cum trebuie
- gratarul va deveni centrul gradinii, un locul favorit pentru familie si prieteni.
- scapi de frustrari si stres
- ai o instalatie de gatit care arata bine, functioneaza bine si va fi durabila
Daca nu respecti indicatiile din acest material:
- vei plati de doua ori pentru aceeasi lucrare, pentru montaj si materiale folosite
- montajul va fi un proces lung si greu, ineficient
- cuptorul nu isi da randamentul maxim, arde mancarea pe care o gatesti
- e frustrant sa o folosesti, se incalzeste greu nu serveste scopul pentru care l-ai ales
Constructia unui gratar exterior sau cuptor de gradina sau terasa presupune cunoasterea principiilor de functionare, cunostiinte de baza si experienta care se castiga in timp. De aceea este foarte important ca mesterul care ne va construi soba, gratarul sau cuptorul – fie el de gradina sau de terasa, fie de bucatarie – sa obtina o pregatire in acest domeniu, prin forma unor cursuri. Pana la urma vorbim despre o instalatie care executata in mod amator ne poate pune viata in pericol, mai ales daca este construit in preajma casei noastre. De aceea nu cautam doar un mester, vrem ca aceasta instalatie de gatit sa fie construit de catre un specialist. Fiindca constructia cuptoarelor si gratarelor intra in competentele unui mester sobar, in continuare ne referim la specialistul care le executa ca si sobar.
Conform experientei noastre, noi cautam urmatoarele calitati la un astfel de mester:
1. Seriozitate – isi respecta promisiunile
2. Experienta – ne asteptam la o experienta in domeniu, sa nu experimenteze pe pielea noastra
3. Pregatit si la zi cu noile cunostiinte si tendinte – sa aiba o pregatire in domeniu si sa invete continuu pentru a cunoaste noile tehnologii in materie de gratare, cuptoare, materiale de constructii moderne dar si in design interior
4. Sa aiba ochiul format – ca gratarul/cuptorul sa iasa frumos si in armonie cu spatiul – fie el deschis sau de interior – in care s-a montat
5. Executie rapida – vrem ca cuptorul sa se execute rapid. Se spune ca clientul se bucura de doua ori in privinta mesterului: prima data cand apare la munca si a doua oara can isi strange sculele si pleaca
6. Atentia la detalii – la orice lucru manual atentia la detalii este cea mai importanta. Dupa montaj vrem sa ne bucuram nu numai de aspectul final ci si de micile detalii, care ne da o senzatie de implinire
7. Lucreaza curat – Vrem ca mesterul sa lucreze curat, sa aiba grija de spatiul nostru, sa nu ne trezim cu deteriorari ireparabile dupa plecarea lui.
Oare am ales mesterul potrivit?
De obicei intrebarea de mai sus ne-o punem doar cand apare o tragedie. Daca ai informatiile necesare, te poti feri de aceste probleme si astfel si rezultatul lucrarii va fi pe placul tau. Sunt mesteri zidari care pe noapte au devenit constructori de sobe, seminee si gratare fara sa cunoasca notiunile de baza a acestor meserii. Ei folosesc materiale ieftine, nepotrivite pentru instalatii de incalzire, astfel calitatea lucrarii va suferi si din punct de vedere estetic, dar si functionarea poate fi eronata. Dar nu trebuie sa neglijam nici faptul ca o soba de gatit, un cuptor, un gratar este o instalatie de incalzire, in care vom arde lemnele, si reprezinta o sursa de incendiu. De aceea o economie de cateva sute de lei pe mana de lucru poate costa o avere daca o realizezi necorespunzator. De aceea este foarte important sa alegem un specialist pentru aceasta lucrare.
Cum sa gasesti specialistul potrivit?
Trebuie sa incerci sa eviti contactarea mesterilor pe baza anunturilor din ziar sau internet. Mai bine intreaba la prieteni, familie, cunostiinte daca cunosc un mester care a lucrat si la ei. Intreaba de experientele in privinta colaborarii cu acest mester. Trebuie sa le pui intrebari in privinta celor 7 calitati ale mesterilor sobari pe care le gasesti in acest material, mai sus.
Daca nici asa nu ai gasit un mester poti apela la spatiul virtual si sa verifici cine executa astfel de lucrari in zona ta. Mare grija, sunt mesteri foarte buni, care nu au o prezenta pe internet, si sunt si unii neexperimentati, care se promoveaza intens pe internet.
Discuta cu cel putin trei sobari daca ai posibilitatea si incearca sa stabilesti o intalnire in locuinta ta. In cadrul acestor intalniri vei invata foarte multe lucruri si diferite abordari. Si obtii mai multe oferte de pret pentru aceeasi lucrare. Daca ai cel putin 3 oferte, si ai posibilitatea sa pui niste intrebari, deja poti intelege de ce costa atata aceasta instalatie si ce difera de la montator la montator.
Cere un album cu lucrarile efectuate de sobari. Ea poati fi unul printat sau unul virtual, de exemplu galerie pe website-ul sobarului. Daca cuptoarele, gratarele prezentate in album sunt foarte variate ca si forma si materialele folosite, probabil are o experienta mare si lucreaza de demult in domeniu. Daca ai primit oferta de pret care ti se pare prea frumos ca sa fie adevarat, probabil ai dreptate. De aceea elimina automat dintre oferte acea oferta de pret care e mai ieftina cu cel putin 25% fata de media generala.
Cere 2-3 numere de referinta de la sobari ca sa poti contacta clientii lor si eventual sa vezi lucrarile pe care le-au executat. Intreaba unde au facut pregatirea de mester sobar.
Cere cel putin o schita desenata la scara ca sa vezi proportiile cuptorului si sa poti verifica daca vorbiti de acelasi lucru. In caz de modificari cere si refacerea desenului pentru a verifica daca specialistul a inteles corect modificarile pe care le-ai cerut.
Cand ai ales sobarul cu care vrei sa lucrezi, tot ce s-a stabilit trebuie scris in forma unui contract, care sa contina forma, dimensiunile instalatiei de incalzire/gatire, materiale folosite, termene de predare, garantie etc. Contractul te salveaza de multe batai de cap. Cere factura. Doar asa poti avea parte si de garantie.